Kosilo ... Jedilnik

 
JEDILNIK APRIL  2019
 

DAN

ZAJTRK

MALICA

KOSILO

POPOLDANSKA MALICA

Ponedeljek,

22. 4. 2019

PRAZNIK

PRAZNIK

PRAZNIK

PRAZNIK

Torek,

23. 4. 2019

EKO DAN

 

Žitni kosmiči s suhim sadjem, mleko

(G, M, O)

Sirova štručka, sadni smoothie

(G, M)

Porova juha, pečen file postrvi, maslen krompir, tatarska omaka, mešana solata z zeljem, endivijo, radičem, paradižnikom in fižolom

(R, G, M, Z)

Polbel kruh, maslo, marmelada, sadje, čaj

(G, M, O)

Sreda,

24. 4. 2019

Črn kruh, rezina sira, zelenjava, čaj

(G, M)

Ovsen kruh, jetrna pašteta, sveža kumara, sadni čaj z medom in limono

(G, M, S)

Telečja obara z vodnimi žličniki, domač rižev narastek s prelivom iz gozdnih sadežev

(J, G, M, Z, SO2)

Temna žemlja, navadni jogurt, sadje

(G, M)

Četrtek,

25. 4. 2019

Polnozrnat kruh, posebna salama, zelenjava, limonada

(G, M, Go)

Lokalno prid. korenček

Mlečni riž s čokoladnim posipom, banana

(G, M)

Gobova juha z ajdovo kašo, svinjska pečenka, bučke v smetanovi omaki, riž, zelena solata z radičem in BIO ovseno kašo

(G, M, J, S)

Skutini štruklji, kompot

(G, M, J, SO2)

Petek,

26. 4. 2019

ŠPORTNI DAN

Ržen kruh, umešana jajca, zelenjava, čaj

(G, J, M)

Sendvič s suho salamo, jabolko, voda

(G, M, J, S, Go)

Zdrobova juha, testenine z mesno omako, rdeča pesa,

100% sok iz jabolk in jagod

(G, M, J, Z)

Sladoled v kornetu, sadje

(G, M, O)


DOBER TEK!                                                                                                                         

Kuhinja si pridržuje pravico do spremembe jedilnika.

Pri pripravi obrokov zmanjšujemo količino sladkorja.
Dodatno je vsak dan po 12. uri v avli na voljo sadje in kruh.

Alergene snovi smo v naših jedilnikih označili z naslednjimi oznakami:

• žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste) - G

• jajca in proizvodi iz njih - J

• arašidi in proizvodi iz njih - A

• zrnje soje in proizvodi iz njih - S

• mleko, mlečni izdelki in proizvodi iz njih – M

• oreški (mandlji, lešniki, indijski oreški, ameriški orehi, brazilski oreški, pistacija, makadamija) in proizvodi iz njih – O

• ribe, raki in mehkužci ter proizvodi iz njih – R

• listna zelena - Z

• gorčično in sezamovo seme - Go

• volčji bob - VB

• žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mk/kg – SO2

* Dopuščamo možnost, da jedi vsebujejo tudi sledove posameznih alergenov, ki niso navedeni.

 
 

Šolska prehrana

Jedilnik 

Prehrana in način življenja pomembno vplivata na naše zdravje in počutje. Zdrava prehrana je še posebej pomembna v obdobju odraščanja. Temeljni cilj šolske prehrane je izboljšati, varovati in ohranjati zdravje ter kakovost življenja. Pri organizaciji šolske prehrane upoštevamo temeljna prehranska priporočila za zdravo prehrano otrok, skladno z usmeritvami mednarodnih standardov in normativov za otroke ter mladostnike.

 V razširjeni ponudbi šole in delno sofinancirana s strani MIZŠ je samo malica, vsi ostali obroki so nadstandardna ponudba šole. Starši šolsko prehrano plačujete s položnicami.

Upravičenost do subvencije šolske prehrane (malica, kosilo) je vezana izključno na veljavno odločbo o otroškem dodatku, ki jo starši pridobite na Centru za socialno delo. Šole prejmemo informacijo o upravičenosti preko računalniške povezave, zato posebnih vlog za subvencioniranje šolske prehrane ne vlagate.

 Naša šola zagotavlja štiri obroke dnevno: zajtrk, malico, kosilo in popoldansko malico. Prehrano starši naročite ob koncu šolskega leta za naslednje leto s Prijavo učenca na šolsko prehrano in v začetku septembra še s Pogodbo o zagotavljanju šolske prehrane. Obroke obvezno odjavite vsak dan zjutraj od 7. do 8. ure v tajništvu šole (tel. 428 56 10, e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) ali neposredno preko šolske spletne strani v aplikaciji LoPolis). Če obroki niso pravočasno odjavljeni, vam jih moramo zaračunati. Evidenco kosil učenci beležijo z elektronsko kartico (obeskom), ki jo morajo imeti vedno s seboj. Brez nje ne morejo dobiti obroka.

 

Zaradi premajhne jedilnice učenci malicajo v razredih, kosijo pa v jedilnici v skupinah po urniku kosil in v spremstvu učiteljev ID, OPB in VV. Veliko prostorsko stisko smo začasno omilili z dodatnimi mizami na hodniku. Za kosilo je posameznim skupinam učencev namenjenih več odmorov, zato se njihova morebitna naslednja šolska ura izvaja s 25-minutnim časovnim zamikom.

Da bi lahko kljub prostorski stiski kosilo kulturno in v miru zaužili, se morajo učenci  dosledno držati urnika, organizacije in navodil dežurnih in spremljajočih učiteljev.

 

DIETE

Če ima otrok dieto, morajo starši vsako leto obvestiti razrednika in vodjo šolske prehrane ter prinesti potrdilo zdravnika o medicinsko indicirani dieti za otroka. Ostalih diet v šoli ne moremo zagotavljati.

 

SHEMA ŠOLSKEGA SADJA 

Ob četrtkih bodo učenci še naprej imeli dodatno na voljo sadje in zelenjavo v okviru Sheme šolskega sadja in zelenjave. Takrat nudimo EKO jabolka, jabolka integrirane pridelave ali sadje, ki običajno ni na jedilniku (kaki, jagode, češnje …).

 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK/DAN SLOVENSKE HRANE

Obeležujemo ga vsak tretji petek v mesecu novembru. Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk izvajamo z namenom, da bi izboljšali zavedanje o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo ter v okviru sistema javnega naročanja spodbudili aktivnosti zagotavljanja hrane, pridelane v lokalnem okolju. Javnosti predstavljamo pomen kmetijstva in čebelarstva ter spodbujamo k pravilni in zdravi prehrani.

  

Posebno pozornost pa namenjamo tudi pomenu gibanja in ohranjanja čistega okolja.

 

Organizatorka šolske prehrane: Mojca Flere

 

Čas za šolske obroke:

obrok

čas

razredi

zajtrk

  7.458.05

JV 1., 2., (3.)

malica

  9.55–10.15

1.–9.

popoldanska malica

14.1514.35

OPB 1, 2, 3

 

URNIK KOSIL 2018/19

čas

PON

TOR

SRE

ČET

PET

11.55

 

OPB 1b

OPB 1a

OPB 1b

OPB 1a

 

OPB 1a

OPB 1b

OPB 1a

OPB 1b

12.20

 

OPB 1a

VV1

OPB 2

VV1

OPB 1b

/

OPB 2

VV1

 

VV1

12.45

 

OPB 2

*6.9.r.

CPZ1-2

*6.9.r.

OPB 2

*6.9.r.

CPZ1-2

*6.9.r.

OPB 2

*6.9.r.

13.00

OPB 2+3

OPB 3

OPB 2+3

OPB 3

OPB 2+3

OPB 3

OPB 2+3

OPB 3

OPB 2+3

OPB 3

13.15

OPB 4

OPB 5

OPB 4

OPB 5

OPB 4

OPB 5

OPB 4

 

OPB 4

OPB 5

13.30

VV2

*IP4-9

OPZ3-5

VV2

*IP4-9

VV2

*IP4-9

OPZ3-5

VV2

*IP4-9

OPB 5

VV2

*IP4-9

14.00

zaposleni

 

 

 

 

 

*Na kosilo lahko gredo samostojno le tisti učenci, ki gredo takoj po pouku domov ali z zamikom nadaljujejo s poukom (ŠPO, IP).