Spoštovani starši.

2. marec 2020     

Stopili smo v prvi delovni teden po zimskih počitnicah. Verjamem, da pozorno spremljamo dogajanje glede novega koronavirusa po medijih. Glede na izbruhe okužb v državah okoli nas in po svetu Ministrstvo za zdravje ugotavlja, da je možnost pojava novega koronavirusa tudi v Sloveniji velika. V zvezi z njim je veliko neznank, zato je prav, da vsi redno spremljamo obvestila Ministrstva za zdravje RS, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in zunanjega ministrstva ter upoštevamo preventivne ukrepe. Gre za pomembne ukrepe; v šoli bomo ravnali zelo odgovorno, prav je, da odgovorno in preventivno ravnate tudi doma. Uspešni bomo le, če jih bomo izvajali vsi.

korona11   korona11

NAČRT ZA ZAGOTAVLJANJE KONTINUIRANEGA DELA V PRIMERU IZBRUHA OKUŽBE S KORONAVIRUSOM SARS-CoV-2

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, potrebno upoštevati naslednje ukrepe, ki jih priporoča nacionalni inštitut za javno zdravje:

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in toplo vodo (vsaj 1 minuto).
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60%. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje oziroma razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

(Vir:https://www.nijz.si/sl/preprečevanje- okužbe-z-virusom-sars-cov-2019)

Šola je v sodelovanju s pristojnim ministrstvom na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje sprejela ukrepe za zmanjšanje širjenja različnih okužb. Z njimi bomo seznanili vse zaposlene v šoli in učence. V primeru spremenjenih razmer glede pojava okužb se bodo ukrepi temu prilagodili. O novostih vas bomo sproti obveščali. V tem trenutku je šola storila vse, kar je smiselno, da bodo pouk in vse dejavnosti nemoteno potekali.

Pri tem nam pomagajte vi, spoštovani starši: opozarjajte otroke, da si pogosto in pravilno umivajo roke z milom in toplo vodo, naučite jih kašljati ali kihati v robček ali zgornji del rokava, če nimajo pri sebi robčka, predvsem pa NE pošiljajte bolnega otroka v šolo. Bolan otrok ne sme v kolektiv! Če bo otrok zbolel v šoli, vas bomo tako kot do sedaj obvestili, da pridete ponj in ga odpeljete domov. Poskrbite, da otrok ostane do ozdravitve doma.

Predvsem pa je pomembno, da poleg higiene poskrbimo tudi za zdravo prehrano in gibanje na svežem zraku. To nam bo okrepilo imunski sistem.

Vse dobro vam želim.

Danica Šalej,

ravnateljica