To sredo, smo ljudje po vsem svetu, tako kot vsako leto, 16. oktobra, spet obeležili Svetovni dan hrane. Tudi mi smo se pridružili obeležitvi Svetovnega dne hrane, saj smo dan pričeli s sadnim zajtrkom, ki so nam ga v kuhinji pripravile naše kuharice in kuhar.

Datum 16. oktober, kot Svetovni dan hrane, je uvedla Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, ki je bila leta 1945 na omenjeni datum tudi ustanovljena. Glavni namen tega dne je opozarjanje, da v svetu živi veliko ljudi, ki trpijo za pomanjkanjem hrane.

svetovni dan hrane

Združeni narodi so opozorili, da je bilo lansko leto res hudo, saj je lakoto zaradi vojn in podnebnih katastrof, utrpelo več kot 113 milijonov ljudi v 53 državah sveta, kar je za kar 57 Slovenij prebivalstva. Najhuje so bili prizadeti prebivalci Jemna, Konga, Afganistana in Sirije. »Na splošno pa je položaj še vedno najslabši v Afriki, kjer zaradi lakote trpi več kot 72 milijonov ljudi,« je v poročilu za leto 2019 zapisala Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo.